Te koop
Je bent hier: Oldtimers te koop > Oldtimer auto's > 1994 Maserati Biturbo S

1994 Maserati Biturbo S
€ 27.500

Delen

Advertentie

Referentie
TKV-370688
Publicatie
01-01-2024
Categorie

Kenmerken

Merk
Model
Biturbo S
Bouwjaar
1994
Versnellingen
manueel
Vraagprijs
€ 27.500

Beschrijving


Italiaanse versie uit 1984, slechts ±150 exemplaren van gebouwd
Met Missoni-stoelen: slechts 18 van gebouwd met deze stoelen
In 1984 nieuw gekocht door een Maserati-verzamelaar, pas in 1994 voor het eerst ingeschreven en tot 2012 goed bewaard in diezelfde collectie
Zo-goed-als-nieuwstaat
Lage en juiste kilometerstand: slechts 6552 km gereden

 

De Maserati Biturbo wordt in 1981 gelanceerd en moest Maserati, onder de vleugels van Alessandro De Tomaso, nieuw en vooral rendabel leven inblazen. De Tomaso had het doel voor ogen om een sportieve gezinswagen op de markt te brengen die in massa zou geproduceerd worden. Luxe, waarvoor Maserati toen al bekend stond, werd nog steeds hoog in het vaandel gedragen. De komst van de Biturbo betekende ook de komst van een aantal ongeziene technieken die het vermogen van de motor bíjna uit de pan doen swingen.

Alessandro De Tomaso is de Italiaanse Argentijn (tevens racepiloot en oprichter van het gelijknamige sportwagenmerk) die Maserati in 1975 overneemt van Citroën. Hij was de man die ambieerde een nieuwe wind te creëren in het op een haar na gefailleerde Maserati. Zijn plan was om een sportieve en luxueuze doch betaalbare familiewagen te ontwikkelen waarop het volk zich zó zou verzotten dat Maserati van de ondergang gered zou zijn. Dictum factum: in 1981 komt de Maserati Biturbo op de markt. Het was een toegankelijke gezinswagen met onder de motorkap een ‘kleine’ 2,0-liter V6-motor die goedkoop was in zowel aankoop als in, Italiaanse, wegenbelasting. Omdat buurlanden aanzienlijk lagere wegenbelastingen hieven ontwierp Maserati grotere V6-motoren voor export.

De motor wordt ongeziene, en ook wel inventieve, techniek ingelijfd. De cilinders werden voorzien van telkens drie kleppen die hoge gassnelheden handhaafden bij een laag toerental waarop vervolgens de liefst twee turbo’s vroeg reageerden bij acceleratie. Bij de S-versie (de nóg sportievere uitvoering) wordt het effect van de turbo’s versterkt door de ook ingebouwde intercooler, een radiatorachtig systeem dat meer lucht en benzine naar de motor stuurt om meer vermogen te creëren. Collega-autobouwers stonden met de mond vol tanden: in een tijd waarin zij niet veel verder kwamen dan het louter experimenteren met turboladers, had Maserati al een wagen op de markt met twee turbo’s en een intercooler. De naam Biturbo ontleent zich dan ook aan het feit dat de motor gespekt is met deze twee vermogensstuwende turboladers.

Het modieuze interieur, dat weggeeft dat deze wagen van Italiaanse makelij is, is ook meer dan noemenswaardig. De stoelen zijn ontworpen door het in de wol geverfde Italiaanse modehuis Missoni en de op minutieuze manier met leer afgewerkte middenconsole doet niet onder. Die twee zorgen voor een oogstrelend, en op de koop toe erg comfortabel, geheel dat Italiaanse luxe en elegantie uitstraalt.

In 1994 besluit men de productie van deze rots in de branding voor Maserati definitief stop te zetten. Het totaal aantal geproduceerde exemplaren staat op ±37.000, ‘een succesverhaal’ is de consensus. Maserati was gered van het faillissement en er mag worden gesteld dat deze wagen daarvoor verantwoordelijk is.

Maserati Biturbo S

De Maserati Biturbo S is de sportieve variant van de al sportieve Maserati Biturbo en was nieuw verkrijgbaar van 1983 tot 1984. Deze S-versie wordt exclusief voor de Italiaanse markt geproduceerd en levert 25 pk meer dan de reguliere Biturbo. Voor export wordt een evenknie onder de naam Maserati Biturbo ES ontworpen met een grotere motorinhoud als enige verschil.

Van deze Italiaanse S-versie werden naar verluidt slechts 150 exemplaren gemaakt. Vier decennia na productie is het onduidelijk om te zeggen hoeveel ervan nog in goeie staat zijn, een feit is wel dat deze wagen al zeldzaam was toen hij nieuw was en alsmaar zeldzamer wordt. Gegarandeerd een goeie investering!

Technische gegevens:

Carrosserie

Lengte (cm): 415
Breedte (cm): 171
Hoogte (cm): 131
Wielbasis (cm): 251
Gewicht (kg): 1086

Mechaniek

Motor: 2,0L V6-motor met 2 IHI-turbo’s en intercooler, voorin
Kleppen: 18 (3 per cilinder!)
Benzine systeem: 1 Weber twin-choke carburator
Versnellingsbak: 5-traps manueel
Overbrenging: RWD
Links gestuurd
Maximum vermogen: 205 pk (151 kW) bij 6500 t/m
Maximum koppel: 253 Nm bij 3200 t/m

Topsnelheid: 221 km/u

bezoek website

Advertentie

Referentie
TKV-370688
Publicatie
01-01-2024
Categorie

Kenmerken

Merk
Model
Biturbo S
Bouwjaar
1994
Versnellingen
manueel
Vraagprijs
€ 27.500

Verkoper

Naam
Oldtimerfarm
Adres

Steenweg op Deinze 51C
9880 Aalter
Belgiƫ

route plannen
Telefoon
0472401338
+32472401338
E-mail
terug naar overzicht andere Maserati oldtimers
Your Classic Car
Oldtimerfarm - verkoop in opdracht van oldtimers - Aalter
Oldtimer verzekeringen VLC & Partners
Freighthammer - importeren en exporteren van oldtimers
Klassiek Aktief - service, reparatie en verkoop
Legendary Classics - verkoop van oldtimers
Auctim online auctions
Catawiki online oldtimer veiling
DeLeon - Classis Investment Cars
Marlog Car Handling - verschepen en importeren van oldtimers
Klassiek & Techniek - Het leukste klassieker-magazine
Catawiki online oldtimer veiling
Wens jij ook publiciteit via Oldtimerweb? Neem dan vrijblijvend contact op voor meer info.
Catawiki online oldtimer veiling
DeLeon - Classis Investment Cars
Marlog Car Handling - verschepen en importeren van oldtimers
Klassiek & Techniek - Het leukste klassieker-magazine
Catawiki online oldtimer veiling