Te koop
Je bent hier: Oldtimers te koop > Oldtimer auto's > 1963 Jaguar E-Type Series 1 OTS

1963 Jaguar E-Type Series 1 OTS
€ 115.000

Delen

Advertentie

Referentie
TKV-372579
Publicatie
19-03-2024
Categorie

Kenmerken

Merk
Bouwjaar
1963
Versnellingen
manueel
Vraagprijs
€ 115.000

Beschrijving


Zeer uitzonderlijk, nieuw geleverd in België
Volledige onderhoudshistoriek
Matching numbers, matching colours. Met heritage trust certificaat
Oudere restauratie in goede staat, onderhoud te voorzien voor intens gebruik (oliewissel)
Scherpe prijs

 

in 1961 tot de laatst geproduceerde in 1974. Het slanke, aerodynamische design doet denken aan dat van een straaljager. Onder de motorkap ligt telkens een performante motor, die dat gevoel onderlijnt. Die combinatie is tevens het handelsmerk van Jaguar, en dat maakt ze, helemaal terecht, erg gegeerd bij oldtimerliefhebbers.

Het futuristische design heeft Jaguar te danken aan Malcolm Sayer, een aeronautisch ingenieur die inspiratie sprokkelde bij gevechtsvliegtuigen. Die inspiratie zette hij weliswaar zeer succesvol om tot een waar icoon in de autowereld. Het uiteindelijke resultaat is kenmerkend: een lange boeg, een korte achterhoede en een lang, wijd gestel gemaakt van monocoque staal dat klasse, prestige en kracht ademt. Enzo Ferrari schetst de XK-E dan ook als ‘de mooiste auto ooit gemaakt’.

Naast de esthetische perfectie van de E-Type moet er ook wat gezegd over de prestaties van de roadster. Initieel kwam het Britse vlaggenschip flat floor en was het uitgerust met een 3,8L zes-in-lijnmotor, gespekt met liefst drie SU-carburators, die samen voor een vermogen van 265 pk zorgden. In 1964 onderging de Series 1 een volume-ingreep, de motorinhoud werd namelijk geüpgraded tot 4,2L. Bij de voorstelling van de Series 3 in 1971 pochte Jaguar met een 272 pk vermogende 5,3L V12, wat nóg meer ducht teweegbracht bij collega-autobouwers. De laatstgenoemde bereikte snelheden tot 241 km/u, wat in die tijd equivalent was aan een van de snelste wagens op de markt.

Revolutionaire technologie werd de wagen ook ingelijfd. Dat gebeurde middels de schijfremmen op alle vier wielen. Een meer dan noemenswaardig gadget dat veiligheid en betrouwbaarheid in de hand werkt. Ook over de versnellingsbak is nagedacht: de wagen heeft, wendbaarheidsbevorderend, manueel vier versnellingen waartussen kan geschakeld worden met het klassieke houten versnellingspookje, dat een tweetal vormt met het even klassieke mahoniehouten stuur.

Kortom, men moet toegeven dat de E-Type een stijlsymbool is gebleven door de decennia heen. U merkt ongetwijfeld dat deze roadster talloze medailles rond de nek heeft hangen, en die lijken niet te gaan roesten. Dat zorgt wereldwijd voor smachtende liefhebbers en een hoge vraag naar deze wagen.

Series 1:

De E-Type Series 1 werd uitgebracht als GT-Coupé en als cabriolet, met de 3,8L-motor uit de XK150S. Dat gebeurde in maart 1961, eerst in Europa, een maand later leerden de Amerikanen hem kennen onder de naam XK-E. De E-Type werd ei zo na onmiddellijk gelabeld als zijnde ‘revolutionair’, in die tijdsgeest valt daar geen ontkennen aan. De sportwagen was eerst en vooral goedkoper dan zijn antagonisten. De eerste 500 modellen werden met flat floor verkocht, wat ten goede deed aan de aerodynamica van de wagen. Daarnaast waren het ontwerp en de specificaties ervan ongezien en baanbrekend. Standaard werd de wagen geleverd met drie SU-carburators die een 3,8L zes-in-lijnmotor aanvoeren, die zorgt voor 265 pk. In 1964 werd de motorinhoud verhoogd tot 4,2L, de ophanging werd onafhankelijk en er kwamen schijfremmen op alle vier wielen. Het kofferembleem dat ook werd toegevoegd bij de herziening in 1964 zorgt voor een visueel onderscheid tussen de 3,8L en de 4,2L en ook de zetels waren verschillend en aanzienlijk comfortabeler dan de 3,8L-zetels. Vanaf 1966 was een 2+2 coupéversie beschikbaar, met verlengde wielbasis en eventueel een automatische versnellingsbak.

Uniek kofferembleem (4,2L)
3 SU-carburators
Aeronautisch ontwerp
Onafhankelijke ophanging
Schijfremmen op vier wielen

Technische gegevens

Carrosserie

Lengte (cm) : 468
Breedte (cm) : 166
Hoogte (cm) : 127
Wielbasis (cm) : 268
Gewicht (kg) : 1220

Mechaniek

Motor : 6 cilinder-in-lijn 3781 cc, voorin
Kleppen :12
Benzine systeem : 3 SU HD8 caruratoren
Versnellingsbak : manueel, 4 trappen
Overbrenging : aan de achterwielen
linksgestuurd
Maximum vermogen : 269 pk (198 kW) bij 5500 t/m
Maximum koppel : 353 Nm bij 4000 t/m
Topsnelheid : 236 km/h

Onze jarenlange expertise staat ter beschikking voor wie in vertrouwen en degelijk geadviseerd zowel een wagen wenst te verkopen als aan te kopen. Vraag zeker naar het expertiserapport dat wij op simpele aanvraag ter beschikking stellen samen met meer dan 1gb aan foto’s en documenten
Wij verkopen in consignatie en geven – in alle transparantie – advies aangepast aan uw wensen, ervaring en kennisniveau. Inspectie op de brug en testrit zijn hierbij vanzelfsprekend en kosteloos met of zonder afspraak. Prijzen zijn alles inbegrepen, meestal BTW niet-aftrekbaar, vrij van import- of andere belastingen binnen de Europese Unie. Wij kunnen, indien gewenst, voorzien in Belgische, Franse of Nederlandse technische keuring. Levering (wereldwijd), stalling, onderhoud en herstelling behoren tot onze core-business.
Oldtimerfarm is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 10u tot 17u (zonder afspraak). Op zondag zijn we gesloten en op maandag enkel op afspraak te bezoeken. We kijken er naar uit u te mogen verwelkomen!

Contacteer ons:
Xavier: 0032 472 40 1338 (NL, FR, DE, EN, IT) info@oldtimerfarm.be
Olivier: 0032 473 11 7300 (NL, FR, DE, EN) olivier@oldtimerfarm.be

Oldtimerfarm uit Aalter verkoopt ook graag uw oldtimer of collectiewagen in opdracht. Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met Xavier of Olivier.


Volgende afspraken op events https://www.oldtimerfarm.be/nl/events.php

bezoek website

Advertentie

Referentie
TKV-372579
Publicatie
19-03-2024
Categorie

Kenmerken

Merk
Bouwjaar
1963
Versnellingen
manueel
Vraagprijs
€ 115.000

Verkoper

Naam
Oldtimerfarm
Adres

Steenweg op Deinze 51C
9880 Aalter
Belgiƫ

route plannen
Telefoon
0472401338
+32472401338
E-mail
terug naar overzicht andere Jaguar oldtimers
Auctim online auctions
Waardetaxaties.nl - uw expert in taxeren van oldtimers
Oldtimer verzekeringen VLC & Partners
Oldtimerfarm - verkoop in opdracht van oldtimers - Aalter
Klassiek Aktief - service, reparatie en verkoop
Freighthammer - importeren en exporteren van oldtimers
Legendary Classics - verkoop van oldtimers
Catawiki online oldtimer veiling
Klassiek & Techniek - Het leukste klassieker-magazine
DeLeon - Classis Investment Cars
Marlog Car Handling - verschepen en importeren van oldtimers
Catawiki online oldtimer veiling
Wens jij ook publiciteit via Oldtimerweb? Neem dan vrijblijvend contact op voor meer info.
Catawiki online oldtimer veiling
Klassiek & Techniek - Het leukste klassieker-magazine
DeLeon - Classis Investment Cars
Marlog Car Handling - verschepen en importeren van oldtimers
Catawiki online oldtimer veiling