Te koop
Je bent hier: Oldtimers te koop > Oldtimer auto's > 1973 Aston Martin DBS

1973 Aston Martin DBS
€ 105.000

Delen

Advertentie

Referentie
TKV-371445
Publicatie
06-02-2024
Categorie

Kenmerken

Model
DBS
Bouwjaar
1973
Versnellingen
manueel
Vraagprijs
€ 105.000

Beschrijving

De DBS werd voor het eerst gepresenteerd in september 1967 en is ontworpen door William Towns, die een jaar eerder bij Aston Martin in dienst was getreden. De DBS werd ontwikkeld op basis van de DB6 en was in eerste instantie bedoeld om plaats te bieden aan de nieuwe V8-motor die was ontworpen door Tadek Marek, een motor die in experimentele vorm had geracet in de Aston Martin Lola. Om de breedte van een V8-motor te kunnen accommoderen, werd het stalen chassis van de DB6 verbreed en de wielbasis verlengd, zodat de motor lager achter de voorste dwarsbalk kon worden geplaatst. Hoewel hij 15 centimeter breder is dan de DB6, is hij zowel lager als korter, waardoor hij er krachtig en compact uitziet.

De standaardmotor leverde 282 pk, terwijl voor de Vantage 325 pk werd geclaimd. Er werd een Dion-achteras gemonteerd met een sperdifferentieel. De DBS werd geproduceerd van oktober 1967 tot mei 1972, in die periode werden 787 auto's geproduceerd.

In 1972 verkocht David Brown Aston Martin Lagonda Ltd. aan Company Developments Ltd.. In april van hetzelfde jaar werden een herziene versie van de DBS en de DBS V8 aangekondigd. De DBS V8 werd de AM V8 en de DBS werd deze auto, de AM Vantage. Tussen 1972 en 1974 werden 70 AM Vantages geproduceerd.

Qua basisspecificaties was de AM Vantage identiek aan zijn voorganger, de DBS. Er werden echter een aantal detailwijzigingen doorgevoerd: de versnellingsbakverhoudingen van de handgeschakelde versnellingsbak waren identiek aan die van de DBS V8 en AM V8. Hij heeft drie carburateurs, speciale nokkenassen, een compressieverhouding van 9,4:1 en een vermogen van 325 pk bij 5.750 tpm. Hoewel de vraag zich concentreerde op de AM V8, maakte de vraag naar de 6-cilinder de productie van 70 AM Vantage's noodzakelijk.

Dit rechtsgestuurde exemplaar is daarom een van de slechts 70 geproduceerde exemplaren. Hij werd nieuw geleverd op 31 augustus 1973 in Londen. Hij is des te zeldzamer omdat hij is uitgerust met de handgeschakelde ZF 5-versnellingsbak en een compleet dossier heeft waarin zijn geschiedenis van meer dan vijftig jaar wordt gedocumenteerd, een combinatie van service-, onderhouds- en APK-gegevens die overeenkomt met de kilometerstand. Ondanks dat het een Vantage specificatiemotor is, is hij voorzien van SU HD8 carburateurs die in 1976 werden gemonteerd ter vervanging van Weber carburateurs.

De onderhoudsgegevens beginnen in 1976, toen de kilometerstand 24.235 mijl bedroeg, en bevestigen dat er gedurende zijn hele leven regelmatig en grondig werk is verricht door erkende Aston Martin-dealers R S Williams en Hyde Vale Garage, evenals door Aston Martin-specialisten DIR Services, Promech Automotive en Ken Shergold. Er is een goed gedocumenteerde samenvatting en fotografisch verslag van een grondige restauratie van het chassis en de zijbalken in 1992.

Deze AM Vantage werd in 2010 verkocht door Byron International en aangekocht door de huidige eigenaar, die een aantal werkzaamheden liet uitvoeren:

Restauratie van het chassis, tuimelpanelen, voor- en achterspatborden en dorpels

Complete revisie van de remmen

Nieuwe roestvrijstalen uitlaten

Werkzaamheden aan het elektrische systeem

Revisie van de boordinstrumenten

Onderhoud en revisie van de motor

Renovatie van het koelsysteem (nieuwe radiator)

...

De auto heeft hetzelfde nummer:

Chassis : AM/6059/RA

Motor : 400/4966/SVC

More info on www.route59.be

 

Advertentie

Referentie
TKV-371445
Publicatie
06-02-2024
Categorie

Kenmerken

Model
DBS
Bouwjaar
1973
Versnellingen
manueel
Vraagprijs
€ 105.000

Verkoper

Naam
Route59 SRL
Adres

Zoning de Thuin-Lobbes
6530 Thuin
Belgiƫ

route plannen
Telefoon
+32475708091
E-mail
terug naar overzicht andere Aston Martin oldtimers
Your Classic Car
Metropole Classics (Druten)
Freighthammer - importeren en exporteren van oldtimers
Klassiek Aktief - service, reparatie en verkoop
Oldtimer verzekeringen VLC & Partners
Oldtimerfarm - verkoop in opdracht van oldtimers - Aalter
Legendary Classics - verkoop van oldtimers
Catawiki online oldtimer veiling
DeLeon - Classis Investment Cars
Marlog Car Handling - verschepen en importeren van oldtimers
Klassiek & Techniek - Het leukste klassieker-magazine
Catawiki online oldtimer veiling
Wens jij ook publiciteit via Oldtimerweb? Neem dan vrijblijvend contact op voor meer info.
Catawiki online oldtimer veiling
DeLeon - Classis Investment Cars
Marlog Car Handling - verschepen en importeren van oldtimers
Klassiek & Techniek - Het leukste klassieker-magazine
Catawiki online oldtimer veiling