Te koop
Je bent hier: Oldtimers te koop > Oldtimer auto's > 1959 MG A 1500

1959 MG A 1500

€ 44.500
Delen

Advertentie

Referentie
TKV-369759
Publicatie
18-11-2023
Categorie

Kenmerken

Merk
Model
A 1500
Bouwjaar
1959
Versnellingen
manueel
Vraagprijs
€ 44.500

Beschrijving


Marineblauw interieur met houten stuur, klassiek en stijlvol Brits
Toonaangevend voor alle Britse roadster
In perfecte staat, echte rijderswagen

  

De MG A werd gebouwd van 1955 tot en met 1962 en het was de eerste wagen van de inmiddels ervaren handen van MG-ontwerpers die wat aerodynamica van een vroeg, weliswaar herkenbaar, uur met zich meebrachten. Na het wereldwijde wederkeren van vrede na de Tweede Wereldoorlog hadden de MG’ers zich enkel gewaagd aan het conventionele: de MG Y en de MG T. Die laatste kreeg de eer en het genoegen om opgevolgd te worden door de MG A, die uiteindelijk jaren- en zelfs decennialang harten te veroveren.

MG had niet veel verduren gekregen tijdens vier barre oorlogsjaren. Althans op financieel vlak, want zij hadden ervoor gekozen zich toe te spitsen op de bouw van vliegtuigonderdelen, het onderhoud van oorlogstanks en de distributie van wapens. Van een aderlating of een financiële kater was daarom geen sprake, zij slaagden erin een nijverige activiteit verder te zetten in oorlogstijd, de middelen om zich als een branie te wagen aan een volledig nieuw concept waren voorhanden. Ze ontwerpen in 1951 de MG A, en omdat het nieuwe ontwerp zo divergeerde van wat MG-conventioneel was besloot men gelijk ‘een nieuwe lei in te luiden’. Dat werd nogal letterlijk, in engste vorm, geïnterpreteerd, ‘A’ is niet toevallig de eerste letter van het Latijnse alfabet.

Pas in 1955 wordt de MG A voorgesteld op het autosalon van Frankfurt. Het is een MG-atypische wagen met sportief en luxueus vermogen en dito uitstraling. Onder de motorkap ligt een viercilindertje in lijn, 1489 cc, analoog aan modelcode ‘1500’, en 72 pk vermogend. Na vier jaar in productie, in 1959, wordt de cilinderinhoud verhoogd, naar 1588 cc, wat het baren van de MG A 1600 betekent. Het jaar daarop wordt die vorige al geüpgraded naar 1622 cc, wat ook het vermogen opkrikt. Tussen 1958 en 1960 wordt een hoogperformant sportmodel gebouwd, met dubbele bovenliggende nokkenas en een hogere compressieverhouding, dat zich van zijn beste kant laat zien op het circuit, en dus ook victorie kraait.

In 1962 wordt de MG A opgevolgd door de minstens even iconische MG B. In totaal worden net meer dan honderdduizend MG A’s verkocht.

MG A 1500

De A 1500 is de eerste van een aantal uitvoeringen van de MG A. Dit oermodel of basismodel of iconische pionier, zo u wil, dat laatste is hij zeker, was voorzien van de viercilinderlijnmotor uit de tegenhanger uit het vroege gezinswagensegment, of sedan, de MG Magnette. Om de MG A toch te voorzien van wat meer sportiviteit werd de motor aangevoerd door twee carburators van het Britse merk SU.

Initieel waren de MG A-plannen van tafel geveegd daar BMC-topman net een samenwerken had vereeuwigd met Austin om het merk Austin-Healey uit de grond te stampen. Omdat de spartaanse modellen van MG niet meer marktcompatibel waren en dus slecht verkochten werd beslist om de MG A een kans te geven. Hoe de geschiedenis eruitgezien zou hebben zonder de MG A, daar heeft iedereen het gissen naar. Dat hij een kantelpunt betekend heeft in de Britse auto-industrie, mag wel als grondslag aangenomen worden.

De MG A 1500 kwam in coupé-uitvoering en als open roadster. Beide uitvoeringen zijn gegeerde oldtimers die verafgood worden door hun pioniersrol in het ontwerp van de wereldberoemde Britse roadsters.

Technische gegevens:

Carrosserie

Lengte (cm): 396
Breedte (cm): 145
Hoogte (cm): 127
Wielbasis (cm): 239
Gewicht (kg): 930

Mechaniek

Motor: 1489 cc viercilinderlijnmotor voorin
Kleppen: 8
Benzinesysteem: 2 SU-carburators
Versnellingsbak: 4-traps manueel
Overbrenging: RWD
Links gestuurd
Maximum vermogen: 72 pk (54 kW) bij 5500 t/m
Maximum koppel: 105 Nm bij 3500 t/m
Topsnelheid: 150 km/u

**vraag ons expertiseverslag via e-mail voor alle details in alle transparantie**

bezoek website

Advertentie

Referentie
TKV-369759
Publicatie
18-11-2023
Categorie

Kenmerken

Merk
Model
A 1500
Bouwjaar
1959
Versnellingen
manueel
Vraagprijs
€ 44.500

Verkoper

Naam
Oldtimerfarm
Adres

Steenweg op Deinze 51C
9880 Aalter
Belgiƫ

route plannen
Telefoon
0472401338
+32472401338
E-mail
terug naar overzicht andere MG oldtimers
Freighthammer - importeren en exporteren van oldtimers
Oldtimerfarm - verkoop in opdracht van oldtimers - Aalter
Legendary Classics - verkoop van oldtimers
Oldtimer verzekeringen VLC & Partners
Waardetaxaties.nl - uw expert in taxeren van oldtimers
Klassiek Aktief - service, reparatie en verkoop
Auctim online auctions
Catawiki online oldtimer veiling
Klassiek & Techniek - Het leukste klassieker-magazine
DeLeon - Classis Investment Cars
Marlog Car Handling - verschepen en importeren van oldtimers
Catawiki online oldtimer veiling
Wens jij ook publiciteit via Oldtimerweb? Neem dan vrijblijvend contact op voor meer info.
Catawiki online oldtimer veiling
Klassiek & Techniek - Het leukste klassieker-magazine
DeLeon - Classis Investment Cars
Marlog Car Handling - verschepen en importeren van oldtimers
Catawiki online oldtimer veiling