Te koop
Je bent hier: Oldtimers te koop > Oldtimer auto's > Chevrolet Corvette

Chevrolet Corvette
€ 79.500

Delen

Advertentie

Referentie
TKV-368481
Publicatie
11-10-2023
Categorie

Kenmerken

Merk
Model
Corvette
Versnellingen
manueel
Vraagprijs
€ 79.500

Beschrijving

De Chevrolet Corvette is een icoon van de Amerikaanse autogeschiedenis en een van de meest erkende en gewaardeerde auto's ter wereld. De eerste generatie Chevrolet Corvette (beter bekend als de C1) werd voor het eerst gepresenteerd in 1953 op het General Motors Motorama evenement in het Waldorf-Astoria Hotel in New York.

De C1 Corvette werd negen jaar lang geproduceerd voordat hij in 1962 werd vervangen door de Corvette van de tweede generatie, of C2. De Chevrolet Corvette werd ontworpen door de legendarische auto-ontwerper Harley Earl en haalde inspiratie uit vele bronnen. Earl wilde een echte Amerikaanse sportauto maken en hij zag alle Europese sportauto's die Amerikaanse GI's tijdens de Tweede Wereldoorlog mee naar huis namen. Hij werd ook geïnspireerd door de Nash-Healey, een tweezits sportwagen van Nash Motors. Earl en zijn team creëerden het 'Opel Project' in de vroege jaren 1950, dat uitgroeide tot de originele Corvette die we vandaag kennen.

Een ander opmerkelijk lid van het Corvette-team was Zora Arkus-Duntov, de hoofdingenieur van de Corvette, algemeen bekend als de 'Vader van de Corvette'. Duntov kwam bij het team nadat hij de originele auto op Motorama had gezien en werd de man die verantwoordelijk was voor veel van de innovaties van de auto, de eerste racesuccessen en de implementatie van het succesvolle Grand Sport-programma. Van Duntovs vele successen met de Corvette was een van de belangrijkste om er een beproefde sportauto van te maken. Duntov en zijn team vestigden een stockcarrecord tijdens de Pike's Peak Hill Climb in 1956 en vestigden ook een nieuw record op Daytona Beach door 150 mijl per uur te halen in de vliegende mijl.

Duntovs Grand Sport-programma werd gelanceerd in het laatste jaar van de C1 Corvette, 1962. Het doel van het programma was om een lichtgewicht race-Corvette te maken die kon concurreren met de gevestigde merken. Er werden slechts vijf originele Grand Sports gebouwd met een aluminium small-block V8-motor van 550 pk. Deze ongelooflijk zeldzame auto's mochten officieel niet racen van GM en kwamen in handen van privéverzamelaars.

1953: Eerste poging

De allereerste Chevrolet Corvette C1 rolde in juni 1953 van een geïmproviseerde lopende band in Flint, Michigan. De eerste serie auto's, beperkt tot 300 exemplaren, was volledig bekleed met zwart canvas en had de nu iconische kleur Polo White aan de buitenkant en een al even iconisch rood interieur. Onder de motorkap werden ze aangedreven door een 3,8-liter zescilinder lijnmotor (nog geen V8) met drie Carter carburateurs, mechanische klepstoters en een high-lift nokkenas. De motor, die de bijnaam 'Blue Flame' kreeg, leverde 150 pk en was gekoppeld aan een Powerglide automatische versnellingsbak met twee versnellingen.

Earls ontwerp voor de C1 Corvette is prachtig en direct herkenbaar. De styling van de Corvette Convertible is smal en compact, met vloeiende lijnen van de koplampen naar de achtervleugels, witomrande wielen, uitstekende achterlichten in klassieke jaren 50 stijl en een unieke chromen grille. In plaats van een stalen carrosserie gebruikt GM glasvezel om de Corvette vorm te geven, een van de eerste voorbeelden van zo'n uitgebreid gebruik van een revolutionair lichtgewicht materiaal in die tijd.

1954: Productie breidt uit

In 1954 steeg de productie van de Corvette aanzienlijk: er werden ongeveer 3.640 auto's geproduceerd. General Motors breidde ook de kleurkeuze van de Corvette uit (Sportsman Red, Black en Pennant Blue) en verhoogde het motorvermogen tot 155 pk.

In 1955 kreeg de Corvette misschien wel de belangrijkste update in zijn geschiedenis, een verbetering die model zou staan voor alle toekomstige Corvettes. In dat jaar plaatste GM een Chevrolet 4,3-liter small-block V8 onder de motorkap van de Corvette, waardoor het vermogen van de zescilindermotor sterk toenam tot 195 pk. GM voorzag de Corvette van een handgeschakelde drieversnellingsbak, de eerste keer dat de auto was uitgerust met een andere versnellingsbak dan een automaat. Deze verbeteringen werden goed ontvangen en versterkten de reputatie van de Corvette als sportwagen. Chevrolet bouwde 700 Corvettes voor het modeljaar 1955.

In 1956 werden nog meer verbeteringen aangebracht, waaronder een afneembare hardtop, onbedekte koplampen, een opnieuw ontworpen carrosserie met nu de beroemde gebeeldhouwde 'coves' of 'side scoops' en handmatig oprolbare ramen. Het vermogen werd opnieuw verhoogd - de small-block V8 had nu 240 pk - en de zescilinder lijnmotor uit het eerste productiejaar van de Corvette werd volledig geëlimineerd. Duntov, die altijd bij GM heeft gelobbyd om de prestaties van de Corvette te verbeteren, probeerde GM ervan te overtuigen om officieel een raceprogramma met de auto te starten, maar tevergeefs. Hij zou hier nog even op moeten wachten.

1957: Nieuwe technologieën

De 1957 Corvettes profiteerden van nog meer geavanceerde technologie, waaronder optionele brandstofinjectie en een sperdifferentieel. In die tijd kreeg elke Corvette met brandstofinjectie de bijnaam 'fuelie'. De V8-motor van de auto werd vergroot tot 4,5 liter en ontwikkelde ongeveer 290 pk, waarmee de topsnelheid op 132 mph kwam. In 1957 werd ook een nieuwe handgeschakelde vierversnellingsbak geïntroduceerd.

Een andere opmerkelijke prestatie van de Corvette van dit jaar was dat het een van de allereerste in serie geproduceerde motoren werd die één pk per kubieke inch haalde, iets waar Chevrolet op inspeelde met de marketingslogan 'One HP per kubieke inch'. De '57 Vettes konden ook worden uitgerust met een versterkte raceophanging en andere high-end raceonderdelen. Chevrolet bood ook een toerenteller die op de stuurkolom kon worden gemonteerd op modellen die waren uitgerust met de 'fuelie'-optie. Dit was ook het laatste jaar dat GM 'Polo White' gebruikte op de Vette.

Het hier getoonde model is in zeer mooie staat, geïmporteerd uit de VS en een paar jaar geleden gerestaureerd.

Recente werkzaamheden:

Revisie van carburateurs

Onderhoud met afstelling ontsteking

Meer info op de Route59 pagina

Advertentie

Referentie
TKV-368481
Publicatie
11-10-2023
Categorie

Kenmerken

Merk
Model
Corvette
Versnellingen
manueel
Vraagprijs
€ 79.500

Verkoper

Naam
Route59 SRL
Adres

Zoning de Thuin-Lobbes
6530 Thuin
Belgiƫ

route plannen
Telefoon
+32475708091
E-mail
terug naar overzicht andere Chevrolet oldtimers
Freighthammer - importeren en exporteren van oldtimers
Oldtimer verzekeringen VLC & Partners
Legendary Classics - verkoop van oldtimers
Oldtimerfarm - verkoop in opdracht van oldtimers - Aalter
Your Classic Car
Klassiek Aktief - service, reparatie en verkoop
Metropole Classics (Druten)
Catawiki online oldtimer veiling
DeLeon - Classis Investment Cars
Marlog Car Handling - verschepen en importeren van oldtimers
Klassiek & Techniek - Het leukste klassieker-magazine
Catawiki online oldtimer veiling
Wens jij ook publiciteit via Oldtimerweb? Neem dan vrijblijvend contact op voor meer info.
Catawiki online oldtimer veiling
DeLeon - Classis Investment Cars
Marlog Car Handling - verschepen en importeren van oldtimers
Klassiek & Techniek - Het leukste klassieker-magazine
Catawiki online oldtimer veiling